שביל הגולן
אחיו הצעיר של שביל ישראל, מציע מסלול טיולים רציף, של כ-120 ק"מ. חוצה את הגולן לאורכו, בנופים הייחודיים והפחות מוכרים למטייל הממוצע ועובר בצדו המזרחי של הגולן מהחרמון בצפון ועד מבוא חמה בדרום.
מעין-תאופיק מטפס השביל על מצוק האון לכיוון מבוא חמה ומשקיף אל הכנרת. השביל עובר בנחל מיצר, ממשיך אל מצפה אופיר, משם אל נחל סמך ומזרחה במישורים הבזלתיים של מרכז ומזרח הגולן, עם רוג'ום אל הירי, חירבת פרג' ותל חזקה. בנוף הצפוני של הגולן עובר השביל את יער עין זיוון ומטפס אל פסגת הר בנטל, יער אודם, בירכת רם ונופי התלים הגעשיים. הפינאלה היא הטיפוס במדרון התלול עד מעל לברכת מן, שברכס החרמון, ישר אל הקופות של האתר (ניתן כמובן לעשות את המסלול בכיוון ההפוך…).
השביל סומן ע"י הועדה לסימון שבילים, בשיתוף רשות הטבע והגנים, צ.ה.ל. ותיירות גולן ומופיע על מפת סימון שבילים מס' 1. בשטח מסומן השביל בשלושה צבעים: כחול (כצבע הכנרת), לבן (כצבע החרמון) וירוק (הגולן כמובן) המתנוססים על עמודי חשמל, בולדרים ובזנטים לאורך המסלול.
שביל הגולן מקטעים
המטייל בשביל עובר חוויה של "הגולן האמיתי". 15 מקטעים שהם 120 ק"מ מגוונים מאוד, כשכל יום שונה מקודמו. המסלול עובר בין גובה של 100 מ' עד 1,500 מ' מעל פני הים, במרחבי הטבע הפתוחים, שטחי מרעה, חורש, יער ונחלים. יש קטעים אופקיים, עליות וירידות. הנופים משתנים תוך כדי צעידה, מותירים את ההולכים נפעמים, כל פעם מחדש.
גם הנוף האנושי- התיישבותי מרתק. מהקיבוצניקים השורשיים, דרך המושבניקים אוהבי-האדמה, אל העירוניים הכי גזעיים שיש ועד הכפריים הדרוזים שבצפון הרמה. צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים, מילואימניקים וסדירים ואפילו חיילי או"מ או תיירים. ההולך בשביל פוגש את כולם. אין רגע משעמם. אנשי הגולן אוהבים אורחים והם פותחים את ביתם ואת ליבם לרווחה. מלאכי השביל ישמו לסייע למטיילים, ליצירת קשר ניתן להתעדכן באתר תיירות גולן בעמודי שביל הגולן- www.tourgolan.org.il/golan_trail
ומה יש לאכול?
ומה אוכלים כשמטיילים את שביל הגולן בקיץ בסתיו, בחורף או באביב? זה מתחיל ממסעדות ביתיות, המגישות אוכל כפרי: דרוזי, טבעוני או "סתם" ים-תיכוני, דרך מסעדות חלביות ובתי קפה מפנקים וכמובן ביסטרו למיניהם ומסעדות בשר המגישות ממיטב עדרי הגולן. ולא נפספס את מסעדות הבוטיק, המציגות גורמה במיטבו. יש שהמטיילים בוחרים לבקר דווקא בצרכניה המקומית ביישוב כזה או אחר, חווית כפר בפני עצמה, שם גם אפשר באותה הזדמנות להצטייד בתוצרת הגולן המופלאה: יינות, שמן זית, פירות, בירות, לימונצ'לו, שוקולד, ריבות, דבש, גבינות ועוד…
ואיפה ישנים?
אלו המטיילים ליד עין קשתות, שילכו את שביל הגולן כמה ימים ישאלו עצמם איפה מניחים ראש בלילה? הובחן, יש הבוחרים בחניוני הדרכים שעל השביל, החפים ממותרות, ללא חיבור לחשמל או מים. זו האופציה למבקשים להתחבר אל הטבע. אך יש גם אפשרויות רבות ומגוונות אחרות. בישובים לאורך השביל, תוכלו לפגוש מלונות-איכות לצד אכסניות עממיות וחדרי-אירוח בקיבוצים. צימרים מפנקים מול מתחמי אוהלים אינדיאניים או מונגולים (מחוממים היטב), חושות, סוכות ובקתות… רק תבחרו!
בקיצור, אפשר לבוא בכיף, לטיול אחר בגולן. לאמץ קטע נבחר של השביל המדובר, ולגלות את הגולן מחדש. בחלקים של השביל ניתן גם לרכוב על סוסים או טרקטורונים, אופניים או ג'יפים. בכל מקרה, חובה לעצור לעתים בדרך, באתרים שיש רק כאן.
מפסגות הרים ותלי-געש ועד מעיינות חמים לרחצה. מאתרי עתיקות עלומים ועד אנדרטאות המספרות סיפור של מלחמה, מרכזי תיירות, תרבות וחקלאות – הכול מרוכז על שביל אחד, לא ארוך מידי (אפשר בחלקים) הקורא לכם לצאת וללכת…